Motoros vitorlázórepülő pilótaképzés

A motoros vitorlázó repülés, a Touring Motor Gliding (TMG), egyre népszerűbb a repülést kedvelők körében. Képes saját erővel a levegőbe emelkedni, jó siklószámmal rendelkezik, ötvözi a motoros és a vitorlázó repülőgép tulajdonságait. Motoros vitorlázó repülőgéppel, néhány liter üzemagyag árán több órát lehet a levegőben tölteni, hosszabb túraútvonalakat repülni vagy akár a felfelé áramló levegőáramlatokban (termikben), leállított motorral emelkedni.

Mint ahogy a kezdő vitorlázórepülő növendékek a Movit növendékek is téli elméleti képzésen vesznek részt. A képzés párhuzamosan történik a vitorlázórepülő növendékekkel, mivel a két kategória elméleti tananyagának az alapjai megegyeznek. A későbbiekben sajátítják el a motoros repüléshez szükséges elméleti ismereteket, mint például üzemeltetési eljárások, légi jármű általános ismeretek, meteorológia, navigáció. A sikeres házi elméleti vizsga után kezdődhet a gyakorlati képzés. A gyakorlati képzés a klub FALKE SF 25 C típusú repülőgépével és vele párhuzamosan, további elméleti oktatással történik.
A repüléseket a képzésre vonatkozó tematika alapján, egymásra építve a képzés első szakaszában oktatóval, majd az egyedül repülést követően, feladattól függően, egyedül vagy oktatóval hajtják végre a növendékek. A gyakorlati képzés végén a növendék, ha eredményes hatósági elméleti és gyakorlati vizsgát tesz, szerzi meg a szakszolgálati engedélyét (LAPL-A).
A MOVIT képzési tematika a szakszolgálati engedély megszerzéséhez a szükséges minimális repült időt 30 órában határozza meg, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a növendékeknek 40-45 órát kell repülni a feladatok elsajátításához. A Movit képzés egyik előnye, hogy a repülések lebonyolításához két fő elegendő, emiatt van lehetőség igény szerint hétköznapi repülésekre is.

A tanfolyamra jelentkezés követelményei

Minimális életkor

A növendék pilótának az első egyedül repülés előtt be kell tölteni a 16 éves kort, valamint a szakszolgálati engedély kiadása előtt, a növendék pilótának be kell tölteni a 17 éves kort.

Egészségügyi követelmények

A jelentkezőnek érvényes 1. vagy 2. osztályú, vagy LAPL orvosi minősítéssel kell rendelkeznie a tanfolyam megkezdése előtt.

Végzettségi előfeltételek

A tanfolyamra jelentkezőnek legalább alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkeznie.
Amennyiben szeretnél részt venni Movitképzésben, vagy kipróbálni a motoros vitorlázórepülést jelezd a megadott e-mail címen.

Nagy-Kovács Géza
(BMREK szakmai vezető)